#громадськемісце Треба різноробів і машиністів. Буковинців закликають будувати оборонні укріплення на Сході #чернівці #chernivtsi

Треба різноробів і машиністів

Сьогодні близько двохсот буковинців уже будують оборонні укріплення на сході України. Проте рук не вистачає.

“Працюють навіть буковинські пенсіонери“

“Компанії потребують людей невисокої кваліфікації, бажано з будівельним досвідом. Відверто кажучи, потрібно добре вміти працювати руками. Розуміючи ризик наближення до фронту, платять високу заробітну плату. Підрядники за день готові платити від півтори тисячі гривень. Це залежить від того, як людина працює: чи якісно, чи швидко, чи готова працювати понаднормово. Потрібні люди фізично здорові, але якщо в людей є велика мотивація та бажання допомогти країні, то будь ласка. Їдуть працювати навіть буковинські пенсіонери“, – каже заступник начальника Чернівецької ОВА Олександр Янков.

Будувати укріплення фізично важко та ще й небезпечно.

“На щастя, поки що трагічних випадків не було. Щоб потрапити під обстріл, потрібно бути військовою ціллю. Слава Богу, це нас обходить стороною, тож сподіваємося, так буде й надалі. Перед нами серйозне завдання – будувати укріпрайони. Якщо люди не можуть захищати країну зі зброєю, то можна допомогти країні в такий спосіб“, – зазначає посадовець.

Підприємства, які будують фортифікаційні споруди, мають бронь для працівників.

“Зараз на розгляді в Кабміні є документ про те, що такі підприємства будуть підпадати під категорію критичних важливих, що передбачає бронювання їхніх працівників“, – говорить О. Янков.

“Потребуємо зварювальників і різноробів“

Представник однієї з компанії (назву не вказуємо з міркувань безпеки – авт.), яка будує фортифікаційні споруди на Сході, Микола розповів “МБ“, що сьогодні компанія найбільше потребує зварювальників і різноробів.

“На фортифікаціях дуже багато зварювальних робіт. Нам потрібні фахівці, адже вчити, коли над головою літають ракети, складно. Правильно зварювати людина за день чи тиждень не навчиться. Також потрібні водії екскаватора, але ніхто вчити не буде. День-два адаптуєшся і працюєш“, – говорить чоловік.

На підприємстві зараз є вакансії різноробів, зварювальників і водіїв екскаваторів. Різноробу пропонують 1700 гривень на день, зварювальнику та водію – 2500 та 2700 відповідно.

“Укріплення будуємо за 15-20 кілометрів від передової – третя лінія оборони. Заробітна плата – від 11 тисяч гривень на тиждень, тобто за місяць людина може заробити понад тисячу доларів. У зварювальника та водія екскаватора зарплата вища“, – каже пан Микола.

Підприємство також забезпечує житлом працівників.

“Годуємо обідом і вечерею, є проблеми зі сніданком, адже роботи розпочинаються рано, а замовити наперед немає можливості. Робочий день не нормований, адже можуть бути обстріли, тож працівники від’їжджають. У середньому наші робітники працюють по 8-9 годин“, – каже чоловік.
Усіх, хто працює на будівництві укріпрайонів, бронюють від мобілізації.

“Наша компанія дає бронь робітнику, у нього вказане відрядження. У нашій країні будь-де небезпечно. Ракети можуть літати і тут, і там, просто там літають частіше“, – резюмує пан Микола.

Звертатися по детальну інформацію можна за номером: 050 042 31 00, Микола.

В іншій буковинській компанії, яка також будує оборонні укріплення, також нестача робочих рук.

“Потрібні працівники майже усіх механізаторських професій, як-от, машиніст екскаватора, бульдозера. Також є потреба в різноробах і бетонярах. Проживання коштом компанії, виплачують відрядження, зарплата – від 35 до 40 тисяч гривень. Нам потрібні фізично сильні й здорові чоловіки“, – каже пан Олександр.

Звертатися можна за номером телефону: 050 338 25 55, Олександр.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 17:57

Коментарів 0 Переглядів 229

ДЖЕРЕЛО