#громадськемісце Війна, мир та Олімпіада. Чи можливе перемир’я з Росією під час Олімпійських ігор у Парижі #чернівці #chernivtsi

Війна, мир та Олімпіада

Днями президент Франції Еммануель Макрон заявив, що працюватиме над досягненням припинення вогню під час майбутніх літніх Олімпійських ігор у Парижі. На його думку, це відповідає давній меті ігор – зміцненню миру за допомогою спорту.

“Ми хочемо працювати над олімпійським перемирʼям, і я думаю, що це можливість, до якої я спробую залучити багатьох партнерів“, – сказав він.

Олімпійські ігри під час війни

У Стародавній Греції на час Олімпійських ігор припиняли будь-які війни та оголошували священне перемир’я. Це правило, на жаль, не прижилося у новітній історії Олімпійських ігор з часу їхнього відновлення 1896 року. Навпаки – світові війни спиняли проведення змагань у 1916, 1940 та 1944 роках.

Також в період холодної війни були масові бойкоти деяких Олімпіад. Уперше таке сталося в 1956 році, коли на Олімпіаду в Мельбурн не поїхало вісім країн: сім із них – через військові конфлікти, а ще одна – Китай – через запрошення на Олімпіаду Тайваню, з яким він ворогує.
Найбільший масовий бойкот відбувся у 1980 році. На Олімпіаду в Москву відмовилося їхати 64 країни на чолі з США на знак протесту проти вторгнення СРСР в Афганістан. Згодом 16 з них дозволили поїхати своїм спортсменам індивідуально.

Росія тричі порушувала олімпійське перемир’я

Після закінчення холодної війни в 1992 році Міжнародний олімпійський комітет запропонував припиняти усі воєнні дії з сьомого дня до початку і до сьомого дня після завершення олімпіад. Наступного року ідею МОК підтримала Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй.

Всупереч цьому рішенню Росія тричі порушувала олімпійське перемир’я. Уперше це сталося у 2008 році, коли росіяни вторглися в Грузію. Згодом, через чотири дні після закінчення зимових Олімпійських ігор у Сочі, Росія окупувала Крим. А у 2022 році, на четвертий день після завершення зимових Олімпійських ігор у Пекіні, росіяни вторглися в Україну.

Президент України Володимир Зеленський скептично відреагував на ідею Макрона: “Я не вірю в будь-який формат перемир’я з Російською Федерацією. Еммануель це знає, він сам свідок цього. Франція, Німеччина, Україна – ми всі є живими свідками, що замороженого конфлікту з Росією не буває. Це можливість для перегрупування її сил і надання їй ще додаткових сил, щоб потім знищувати нас. Ми це проходили“.

33-ті літні Олімпійські ігри 2024 року триватимуть у Парижі з 26 липня по 11 серпня.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 17:32

Коментарів 0 Переглядів 86

ДЖЕРЕЛО