#громадськемісце Як заснути під час спеки: дієві поради експертів #чернівці #chernivtsi

Як заснути під час спеки: дієві поради експертів

Під час спеки, а особливо влітку, дуже складно заснути. Часто не можна знайти зручне положення або ж прохолодний бік. Фахівці пояснили для The Telegraph, чому так важко заснути в спеку та що з цим можна зробити.

За словами доктора, співзасновника і клінічного директора застосунку Sleep School Гая Медоуза, температура є дуже важливим аспектом для засинання.

“Температура нашого тіла відіграє важливу роль у регуляції сну. На початку ночі зниження температури на 1 градус необхідне, щоб допомогти вам заснути. Саме це зниження в поєднанні з настанням темряви інформує внутрішній годинник організму про те, що ніч почалася. Це запускає вивільнення гормону сну мелатоніну, який допомагає заснути. Ми краще спимо в прохолодній кімнаті, порівняно з теплою, а ідеальною температурою вважається 16-17 градусів”, – пояснив Медоуз.

Відомо, що люди мають різну чутливість до температури, при якій вони можуть спати, адже ті, хто живуть в теплих країнах, будуть більш звиклими до спеки, ніж ті, хто живе у холодніших краях. Також маленьким дітям та людям похилого віку, зазвичай, потрібно дещо тепліші умови для сну.

Як заснути в спеку

“Щоб добре спати у спеку, потрібно опанувати мистецтво контролювати те, що ви можете змінити, і приймати те, що ви не можете. Існує багато практичних заходів, які можна вжити, щоб зберегти прохолоду під час спеки, і які сприятимуть кращому сну. Однак іноді найкращим підходом може бути просто прийняття ситуації”, – порадив доктор Медоуз.

За його словами, якщо ви будете розчаровані та неспокійні через спеку, то це лише змушує ваше тіло виробляти ще більше тепла. Краще зберігати спокій, лежати нерухомо та приймати тепло.

Медоуз радить спробувати зосередити свою увагу на дискомфорті та описати те, що ви відчуваєте. До прикладу:

“Я відчуваю жар і піт на обличчі, шиї та спині”.

“Навчившись змінювати своє ставлення до спеки, ви зможете послабити її вплив і покращити сон”, – додав фахівець.

Підготуйтесь до прохолодного сну

Якщо протягом дня тримати штори закритими, то ваша спальня не буде так сильно нагріватися, завдяки чому ви швидше заснете вночі. Також варто уникати пізньої вечері.

“Вживання їжі перед сном підвищує температуру тіла, що ускладнює засинання. Для найкращого нічного сну залишайте щонайменше дві години між їжею та сном – і обмежте вживання алкоголю”, – наголосив доктор Медоуз.

Одягайте бавовняну піжаму або спіть голяка

“Якщо ви носите одяг з натуральних волокон, таких як бавовна, то вночі вам буде прохолодніше, ніж якби ви були голі, тому що бавовна відводить піт від вашої шкіри”, – зауважила доктор Аланна Хейр, співробітник Національної служби охорони здоров’я і приватний консультант зі сну в Королівській лікарні Бромптона.

За її словами, будь-який штучний або синтетичний одяг буде утримувати тепло біля вашої шкіри. Це стосується й постільної білизни.

“Тож якби у мене був вибір між бавовною та оголеною шкірою, я б обрала бавовну. Але якщо ви обираєте між штучними волокнами та оголеністю, обирайте оголеність”, – додала Аланна Хейр.

Створіть прохолоду

“Спіть з відчиненим вікном або вмикайте вентилятор вночі, щоб створити додатковий вітерець у вашій спальні”, – зауважив доктор Медоуз.

Також можна поставити між собою та вентилятором пляшку із замороженою водою, аби охолодити повітря, яке йде на вас.

Візьміть пляшку або грілку з холодною водою
“Просто наповніть грілку холодною водою і потримайте її в холодильнику або морозильній камері кілька годин перед сном – якщо у вас дуже жаркий сон, можете залишити її там трохи довше. Потім притисніть пакет з льодом до себе під ковдрою або залиште його, щоб він охолодив ліжко перед тим, як застрибнути в нього – це один з найкращих способів зберегти прохолоду вночі”, – порадила експерт зі сну Кріс Таттерсолл.

Сьогодні, 18:37

Коментарів 0 Переглядів 36

ДЖЕРЕЛО