#громадськемісце Репетитори 2024: Україна vs Казахстан. Хто готує найкращих абітурієнтів? Скільки заробляють репетитори?* #чернівці #chernivtsi

Репетитори 2024: Україна Vs Казахстан

* На правах реклами

Наразі освітня система України та Казахстану дуже схожа. Після закінчення школи майбутні абітурієнти складають іспит, за результатами якого претендують на вступ до ВНЗ. А готуючись до них, часто користуються послугами репетиторів, яких можна знайти на онлайн сервісах.

У Казахстані існує ЄНТ — єдине національне тестування. За один день учні складають три обов’язкові предмети та два на вибір. Всього 120 питань у тестовій формі, є 4 години на виконання.

Український НМТ — національний мультипредметний тест — ідейно дуже подібний до ЄНТ. Випускники складають тести з трьох обов’язкових предметів та одного на вибір. НМТ також триває 4 години з короткою перервою. Саме тому можна порівняти, як репетитори України та Казахстану готують абітурієнтів, скільки заробляють і чи популярне репетиторство у країнах.

Скільки заробляють репетитори в Україні vs Казахстан

Середня вартість заняття в Казахстані становить 3939 тенге/година, що еквівалентно (станом на квітень 2024) 351 гривні. Звісно, ціна уроку залежить від напряму підготовки. Тому порівняємо дані на предмети, що потрібні випускникам.

Середній показник беремо для підготовки до тестування, фіксуємо ціни за годину занять у столицях — Києві та Астані. Предмет на вибір — англійська мова.

Для України:

  • Українська мова — 283 грн
  • Математика — 328 грн
  • Історія України — 239 грн
  • Англійська мова — 316 грн

Для Казахстану:

  • Казахська мова — 3000 тенге / 267 грн
  • Математика — 3929 тенге / 350 грн
  • Історія Казахстану — 2640 тенге / 235 грн
  • Англійська мова — 3500 тенге / 312 грн

Для зручності порівняльна таблиця (з показниками у гривні):

Як бачимо, ціни на заняття в Україні та Казахстані подібні. Щоб дізнатися середню зарплату репетитора (повний робочий день, 100 год уроків на місяць), помножте погодинну ставку на 100.

Особливості ринку репетиторства

У зв’язку з наявністю тестування спостерігається виражена сезонність. Так, учні записуються до репетитора у вересні, принаймні за 2 роки (тобто у 10 класі) до ЄНТ чи НМТ. В Україні великий приплив фіксується в січні-лютому напередодні НМТ.

У Казахстані трохи інша система:

  • перші сесії тесту відбуваються вже в січні-березні: для тих, хто вступає у ВНЗ на контракт;
  • друга хвиля у травні, липні та серпні: для тих, хто претендує на грант, тобто навчання за бюджетні кошти.

Тому як такої вираженої сезонності немає: одні готуються складати іспит раніше, інші — пізніше. Можна сказати, що це позитивно впливає на роботу репетитора, який має стабільний попит на послуги протягом навчального року.

Вартість уроків різнитиметься в столицях, великих і невеликих містах з очевидних причин: пропозиція, попит, загальна кількість школярів. В Україні на сферу приватного викладання дуже впливає війна. Багато родин стали ВПО, виїхали за кордон, так само сталося і з репетиторами.

Не можна ігнорувати постійні повітряні тривоги, перебої з електрикою, які стають додатковим фактором стресу під час тестування. Тому більшість українських школярів хочуть бути впевненішими у своїх знаннях за будь-яких обставин.

Результат викладача залежить від його кваліфікації, методик, а також старанності та мотивації учнів. В середньому якість послуг репетиторів в Україні та Казахстані однакова.

Яка ситуація в інших країнах?

Пандемія COVID-19 дуже вплинула на систему шкільної освіти. В більшості країн учнів переводили на дистанційне навчання. Через це дуже виріс попит на приватне викладання. Наприклад, у Польщі кожен четвертий школяр має репетитора. Ринок польського приватного викладання відрізняється від українського та казахського.

В учнів немає окремого тестування. Вступ відбувається на основі результатів іспиту, які складали учні, щоб отримати атестат. Іспит називається Matura, які предмети в нього входять:

  • польська мова (письмова та усна частина);
  • іноземна мова (також письмово та усно);
  • математика;
  • додатковий предмет на вибір.

Тобто для вступу в ВНЗ не потрібно складати окремий тест, враховуються бали за Matura, які йдуть в атестат. Також суттєва відмінність — усний етап іспитів з мов, тоді як в НМТ та ЕНТ все виключно у вигляді тестів.

Тому польські репетитори не готують учнів під окреме тестування, але їм потрібно зосереджуватися на усних етапах екзаменів.

Система шкільної освіти в кожній країні відрізняється, що відповідно диктує умови на ринку репетиторства. В Україні зараз великий попит через дистанційне навчання — багатьом учням потрібна додаткова увага та час на засвоєння матеріалу. Тож галузь приватного викладання буде далі розвиватися, адже більшість учнів розраховують вступити до ВНЗ.

Сьогодні, 14:17

Коментарів 0 Переглядів 144

ДЖЕРЕЛО