#громадськемісце ЄС продовжить статус тимчасового захисту для українців — Стефанішина #чернівці #chernivtsi

ЄС продовжить статус тимчасового захисту для українців — Стефанішина

Європейська комісія та Україна погодили продовження статусу тимчасового захисту для українців в ЄС. Його переглянуть, коли покращиться безпекова ситуація.

Про це повідомила віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час Міжнародного саміту міст і регіонів, повідомляє Укрінформ.

За її словами, наразі безпекові умови «не дозволяють ухвалити будь-яке інше рішення» щодо статусу тимчасового захисту.

Стефанішина наголосила, що постійно тримає звʼязок з комісаркою ЄС з питань міграції та внутрішніх справ Ільвою Йоганссон з 24 лютого 2022 року. Кожні три місяці вони оцінюють ситуацію.

“Я вчора мала з нею розмову. Ми прийняли рішення, що статус тимчасового захисту буде продовжений, тому що безпекові умови не дозволяють ухвалити будь-яке інше рішення”, — заявила Стефанішина.

Україна домовилася з Єврокомісією, що статус тимчасового захисту українців переглянуть після покращення безпекової ситуації. Цей процес організують таким чином, щоб забезпечити плавне повернення громадян України.

“Але зараз умов для такого рішення немає”, — констатувала віцепрем’єрка.

Питання мобілізації, реєстру військовозобов’язаних і статусу тимчасового захисту не повʼязані між собою, сказала Стефанішина.

До слова, Європейський союз активував механізм тимчасового захисту для українців 4 березня 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, і автоматично продовжив його на один рік. Минулого року країни ЄС ухвалили рішення про продовження цього режиму до березня 2025 року.

ДЖЕРЕЛО